Spring naar hoofd-inhoud

Ameland bang voor nieuwe twist taxibedrijven

Nes

Ameland vreest opnieuw strijd tussen twee taxibedrijven.

CosiTax, het enige taxibedrijf op Ameland, krijgt er concurrentie bij van Okay Taxi. ,,Jammer, net nu de rust was weergekeerd'', verzucht burgemeester Paul Verhoeven.

Okay Taxi is van Jannie Boelens uit Nes. Ze wil deze week met twee taxi's gaan rijden. Er werken drie mensen. ,,Er is plaats genoeg voor twee taxibedrijven op het eiland'', vindt ze. Boelens heeft eerder taxibedrijven op Ameland gehad, waaronder Ameland Taxi.

 

Op het eiland woedde lange tijd strijd tussen de taxibedrijven CosiTax en Ameland Taxi. Beide bedrijven probeerden elkaar op soms hardhandige wijze toeristen af te snoepen. Ook lagen ze verwikkeld in een juridische strijd. Pogingen van de gemeente in de strijd te bemiddelen zijn allemaal gestrand.

 

Bij de veerboot op de dam liep de 'taxioorlog' geregeld hoog op. Chauffeurs vlogen elkaar in de haren, haalden passagiers bij elkaar uit de auto en scholden elkaar elkaar uit. Ameland Taxi is vorig jaar twee keer van eigenaar verwisseld en uiteindelijk door CosiTax overgenomen. De rust keerde daarmee weer.

 

,,Wij hebben twintig auto's, dus concurrentie vrezen wij niet.'', zegt eigenaar Siefko de Boer van CosiTax. Persoonlijk had hij liever geen concurrentie van Boelens. Daarvoor is er in het verleden te veel gebeurd, zegt hij. ,,Jammer dat we deze mensen niet kunnen keren.''

 

Hoewel de concurrentie slechts twee auto's inzet, onderneemt De Boer wel actie tegen Okay Taxi. De Boer heeft flink geïnvesteerd in een nieuwe garage. Boelens opereert vanuit een woonhuis in Nes. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Wij nieuwbouw, zij ook. De brief aan de gemeente ligt al klaar'', aldus De Boer.

 

Burgemeester Verhoeven zegt dat het gemeentebestuur niet op nog een taxibedrijf zat te wachten. Maar als er problemen ontstaan, kan de gemeente dit keer wel snel zelf ingrijpen.

 

Ameland is sinds dit jaar eigenaar van de veerdam. Taxibedrijven zullen een vergunning moeten aanvragen om toeristen van de veerboot te halen. Verhoeven: ,,Dus kunnen we straks ook de vergunning intrekken van chauffeurs die zich niet gedragen.'' Volgens Boelens is de vrees voor een nieuwe 'taxioorlog' geheel ongegrond. ,,Het moet wel leuk blijven. We willen beslist geen strijd.''