Spring naar hoofd-inhoud

AID bekijkt fraude kokkelvergunningen

DEN HAAG - De Algemene Inspectiedienst (AID) onderzoekt of twee mensen onder valse voorwendselen vergunningen hebben gekregen voor het handkokkelvissen in het Waddengebied.

Ze zouden onjuiste werkgeversverklaringen hebben ingeleverd om voor de ontheffingen in aanmerking te ko men. Door het verbod op de mechanische kokkelvisserij is het handmatig kokkelen uitermate lucratief.
Als de AID fraude constateert, gaan de vergunningen naar andere vissers, zei minister Gerda Verburg van visserij gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. Vissers zullen hun vergunningen ook kwijtraken als ze daar onvoldoende gebruik van maken. Op die manier kunnen gegadigden die in eerste instantie bij een loting om tien nieuwe vergunningen afvielen, alsnog meedoen.

Voor de tien extra vergunningen - bovenop de twintig bestaande - hadden zich 21 belangstellenden gemeld. Onder de elf die na loting afvielen, heerst grote teleurstellingen. Vooral onder de kanshebbers die eerder ook al hun jarenlange werk op de mechanische kokkelvloot zonder vergoeding moesten beëindigen. In de Kamer wilde alleen SP'er Hugo Polderman dat de minister met extra vergunningen of het terugdraaien van de loting het leed verzacht.

CDA, PvdA, VVD en SGP ergeren zich bij de verstrekking van vergunningen voor de mosselvisserij aan de tegenwerking door de milieubeweging. Natuurorganisaties stappen om de haverklap naar de rechter ook al is afgesproken dat de sector tot 2020 de tijd krijgt om milieuvriendelijker te werken. Verburg deelt de irritatie en hoopt via de pas geïnstalleerde bemiddelaar Sicko Heldoorn de weerzin van de milieuclubs tegen de mosselvisserij te beteugelen.