Spring naar hoofd-inhoud

6,5 miljoen euro voor investeringen in Eemsdelta en Zernike Science Park

Er komt 6,5 miljoen euro extra beschikbaar voor investeringen door bedrijven in de Eemsdelta en op het Zernike Science Park. Het gaat om de subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen (RIG2017) voor bedrijven. De provincie Groningen verhoogt het totaalbedrag van deze regeling van 11 miljoen euro naar ruim 17,5 miljoen euro.

De RIG werd in 2014 in het leven geroepen om een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en werkgelegenheid voor industriƫle bedrijven in de Eemsdelta en op het Zernike Science Park. Het totaal beschikbare bedrag van 40 miljoen euro wordt in vier tranches beschikbaar gesteld. Op dit moment loopt de RIG2017 als derde van vier tranches. Het subsidieplafond voor deze derde tranche wordt verhoogd vanwege grote belangstelling voor de regeling. Zo wordt voorkomen dat bedrijven niet kunnen indienen omdat het plafond al is bereikt.

Groene en duurzame investeringen
Met de komst van RIG2017 eind vorig jaar hebben grote bedrijven meer kans op subsidie wanneer hun project zich richt op groene en duurzame investeringen. Daarnaast kunnen ook kleinere innovatieve bedrijven op het Zernike Park van de regeling gebruik te maken, omdat de investeringsdrempel om subsidie aan te vragen is verlaagd van 1 miljoen naar 0,5 miljoen euro.

RIG tot nu toe: 160 nieuwe structurele banen

Uit een tussenevaluatie bleek dat de RIG een positief effect heeft op investeringen en het vestigingsklimaat in de Eemsdelta en op Zernike Science Park. Tot nu toe hebben elf projecten subsidie gekregen van in totaal 11,3 miljoen euro. Daarbij gaat het om vier nieuwe bedrijfsvestigingen. Met de gehonoreerde projecten is ca. 64,1 miljoen euro aan totale projectinvesteringen gemoeid, met name in de chemische sector, maar o.a. ook in energy en recycling. De projecten zorgen voor ca. 160 structurele directe en indirecte banen.

Over de RIG
De RIG wordt mogelijk gemaakt door Economic Board Groningen, het ministerie van Economische Zaken, de Provincie Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.