Klaas Laansma, Kweldercentrum Noarderleech

Webredacteur Jelle Rijpma maakt een ronde langs de velden in het Waddengebied. Hij interviewt vertegenwoordigers van een bonte verzameling aan waddengerelateerde initiatieven en organisaties. Deze lopen uiteen van adviseurs, wetenschappers en bestuurders tot kunstenaars havenbazen of vissers. Dit resulteert in korte weergaven van uiterst diverse en soms verrassende ontmoetingen.

Als tiende in de reeks: Klaas Laansma van Kweldercentrum Noarderleech

Datum: 5 november 2014

Klaas Laansma, Kweldercentrum Noarderleech

 

Vlak bij het Friese Hallum, onder aan de Waddendijk, opende een jaar geleden het Kweldercentrum Noarderleech zijn deuren. “Een informatie- en ontmoetingscentrum over alles wat met kwelders te maken heeft”, zegt Klaas Laansma, projectleider in opdracht van natuurbeheerder It Fryske Gea. “Als beheerder heb je naast je kerntaken ook de verantwoordelijkheid de prachtige wereld van de kwelder achter die dijk te ontsluiten voor het publiek. Dat geldt ook voor de informatievoorziening en voorlichting. Even binnen kijken om buiten meer te zien, dat is het.”

 

Het centrum is onbemand. “Maar dat wil niet zeggen dat er geen mensen zijn”, aldus Laansma. “Er loopt regelmatig een vrijwilliger rond, er is koffie, thee, en de boel wordt keurig schoon gehouden. Betaalde krachten zou een brug te ver zijn geweest. Dan is het niet meer exploitabel. Het centrum is niet groots opgezet,  het draait allemaal om de locatie. De ambitie is om jaarlijks zo’n 10 tot 15 duizend bezoekers te trekken. Die willen wij het verhaal over de kwelders vertellen, als belangrijk deel van het overall Waddenverhaal.”

 

 

“Hoe? Vrijwilligers leiden hier excursies door het gebied. Dat kan ook op aanvraag. Binnen in het centrum werken wij zoveel mogelijk digitaal. Er staan hier computers en I-pads met een schat aan informatie. Ook werken we met films en objecten die op scanners kunnen worden geplaatst. In de display verschijnt de informatie. Onderwerp is daarbij niet alleen de natuur, maar ook de cultuurhistorie. Dat is toch de rode draad door de eeuwen heen, de invloed van de mens. Een prachtig aanbod aan informatie, mede tot stand gekomen met behulp van wetenschappers en vrijwilligers die alles van de streek weten. Maar vergeet vooral niet zelf het gebied af te struinen, zou ik zeggen. Beleef ‘t. Wie hier over de dijk geweest is, wordt meteen ambassadeur, zo mooi is het hier.”

 

Ondanks het unieke landschap en de prachtige natuur is het Noarderleech vrij toegankelijk. “Van 15 juli tot 15 maart kan iedere liefhebber vrij rondstruinen, alleen in het broedseizoen moeten de mensen zich houden aan 3 gemarkeerde wandelpaden”, zegt Laansma. “Als je maar rekening houdt met de natuur en het grazende vee. Ieder seizoen is anders. Op dit moment zit het gebied stampvol met ganzen, in het voorjaar en de zomer zitten hier astronomische hoeveelheden weidevogels als grutto’s, tureluurs en kieviten. De stabiele factoren zijn de weidsheid, de stilte, de enorme ruimte, de onafzienbare luchten.”

 

 

De laatste tijd wordt naarstig gezocht naar een betere vermarkting van het Werelderfgoed Waddenzee. Is de Waddendijk een potentiële toeristentrekker? “Het kwelderlandschap van het Noarderleech is erg populair bij de fijnproever, maar we worden niet overspoeld met toeristen. Dat geeft ook niet, want wij kiezen voor de kleinschaligheid, de kwaliteit van de streek staat centraal. In zijn algemeenheid is de beleefbaarheid van de Waddendijk beperkt. Je zou tussen Harlingen en Zwarte Haan bijvoorbeeld meer plekken kunnen creëren waar iets meer te zien valt dan alleen de dijk en het water of de wadbodem. Ik denk dan aan broedeilandjes of kleine kwelders, die het monotone karakter kunnen verbreken. Dat gaat zeker mensen trekken. Niet hordes toeristen op één plek, wat mij betreft, maar hier en daar een pareltje.”

 

Het gesprek loopt ten einde, de schemer zet in. We moéten nog een blik over de dijk werpen voor de zon wegzakt. Als uitsmijter een grote pluim voor het Waddenfonds en de Provincie Fryslân. “We hadden dit zelf niet kunnen ophoesten, en het heeft veel opgeleverd, ook voor de streek. We werken veel samen met mensen uit de omgeving. Er worden bijvoorbeeld filmavonden georganiseerd met de plaatselijke dorpsbelangen en met de ondernemersvereniging wordt samengewerkt om een kinderprogramma voor de plaatselijke camping op te zetten. Een goede beheerder is een goede buurman. Mooi dat het zo goed gelukt is. - Kom, nog even snel de dijk over.”

Website Kweldercentrum Noarderleech

U kunt op dit interview reageren. Reacties worden gescreend op taalgebruik voordat ze gepubliceerd worden.